Experts nomineren Belastingdienst, Focum en Translink voor Big Brother Award

De Belastingdienst, Focum en Translink staan op de nominatielijst voor de Big Brother Awards Expertprijs. Bits of Freedom (BoF) organiseert elke jaar de Big Brother Awards, zowel voor het publiek als voor experts.

Eerder liet BoF weten dat het publiek het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma heeft genomineerd voor de Publieksprijs. Op 11 december wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam bekendgemaakt wie de winnaar wordt van de Expertprijs en wie van de Publieksprijs.

De Belastingdienst

De Belastingdienst komt volgens BoF om meerdere redenen in aanmerking voor de nominatie. De belangrijkste is het ongeoorloofd gebruik van de gegevens van snelwegcamera’s. “De Belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland. Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat,” aldus onderzoeksjournalist en expert Bart de Koning.

Translink
Translink, het knooppunt voor het betalingsverkeer in het OV, heeft de nominatie te danken aan het ongeoorloofd delen van reisgegevens van studenten met DUO. “Translink had niet zo makkelijk moeten strooien met gevoelige persoonsgegevens van reizigers. Ze hadden zich principieel op moeten stellen om de privacy van hun klanten te beschermen en het desnoods voor de rechter moeten laten komen,” licht De Koning toe.

Datahandelaar Focum

Datahandelaar Focum is de grootste datahandelaar in Nederland. Het bedrijf stelt profielen en adviezen op over kredietwaardigheid. “Naarmate dergelijke profielen vaker gebruikt worden in het dagelijks leven door banken, werkgevers, verzekeraars en de overheid, beïnvloeden ze levenskansen,” verklaart Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief