Sybrand Buma wil toezicht op internet

Het internet is geen priv├ędomein waar de privacywetgeving regeert, maar een publieke ruimte waar een autoriteit zou moeten surveilleren. Dat heeft Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA, gisteren tegen Het Parool gezegd.

“Wie het internet op gaat, betreedt de publieke ruimte, ook al zit je thuis op je zolderkamer. Op straat geldt een ID-plicht, er hangen camera’s. Op internet is geen enkele bescherming. Mensen kunnen onder alias elkaar de huid vol schelden, zonder dat iemand weet wie er achter zit,” stelt hij.

Geen taak voor politie
Vooral het publiceren van fakeberichten verontrust hem. Dientengevolge pleit hij voor surveillance. “Ik wil dat er online gesurveilleerd wordt door een internetautoriteit. Zodat we bijvoorbeeld weten waar al die berichten op social media vandaan komen. Dat hoeft de politie niet te doen.”

Sleepwet

Buma is voorstander van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet genoemd. “Dat is nou typisch een voorbeeld waarbij tegenstanders een overdreven sterke nadruk op privacy leggen. Maar als je een speld in een hooiberg zoekt, moet je die wel k├║nnen vinden.” Hij verwijst vervolgens naar het buitenland: “Heel veel landen doen dit al zonder dat ze dat mogen, wij zijn tenminste zo netjes er een wet met veel waarborgen voor te maken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief