Explosieve stijging crypto-ransomware bij bedrijven

Het aantal slachtoffers van ransomware is de afgelopen twee jaar explosief gestegen. Bedrijven zijn daarbij vaker het slachtoffer dan consumenten. Het aantal zakelijke gebruikers dat werd aangevallen door ransomware bedroeg afgelopen jaar meer dan 13 procent. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor.

Ook de bedragen aan losgeld die worden gevraagd als bestanden of systemen door ransomware zijn versleuteld, zijn gestegen. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat cybercriminelen ervan uitgaan dat bedrijven hogere bedragen aan losgeld kunnen of willen betalen dan consumenten.

Analyse
Deze bevindingen zijn te lezen in een rapport van het beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. Volgens de analyse in deze rapportage kregen meer dan 2,3 miljoen gebruikers te maken met ransomware in de periode tussen april 2015 en maart 2016. Vergeleken met de twaalf maanden ervoor is dit een stijging van 18 procent.

Crypto-ransomware

Hierbij gaat het zowel om ransomware die toegang tot het computerscherm onmogelijk maakt, als om crypto-ransomware die bestanden versleutelt. De laatste variant, de crypto-ransomware, is aan een opmars bezig. Afgelopen jaar was van alle ransomware 32 procent crypto-ransomware, het jaar ervoor was dat 7 procent.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief