Explosieve toename oplichting via WhatsApp

Criminelen gebruiken steeds vaker WhatsApp om iemand te bestelen. Volgens de Fraudehelpdesk gaat het zelfs om een explosieve toename.

Afgelopen jaar bedroeg de totale schade onder 122 slachtoffers maar liefs 257.000 euro. De meeste oplichtingspraktijken vonden in december plaats. In 2016 maakten slechts twee mensen melding van WhatsApp-fraude bij de Fraudehelpdesk voor een totaalbedrag van 4.200 euro.

Goed voorbereid

Oplichters doen zich vaak voor als een familielid en benaderen hun slachtoffers met een smoes dat ze dringend geld nodig hebben. De criminelen hebben zich doorgaans goed voorbereid. „Ze benaderen je met een profielfoto van het familielid dat ze nadoen en hebben ook gelet op hoe jullie elkaar aanspreken. Ze steken er tijd in,’’ heeft woordvoerster Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk onlangs gezegd tegenover nieuwszender BNR. ,,Ze vragen niet direct om geld, daar trapt niemand in.’’

Bellen

In totaal ontving de Fraudehelpdesk vorig jaar ruim 650 meldingen van poging tot deze vorm van WhatsApp-oplichting. Wijngaarde adviseert mensen om vooral achterdochtig te zijn: ,,Sociale media bieden veel gemak, maar maken het de oplichters ook gemakkelijk. Daar staan we niet altijd bij stil.’’ Wanneer iemand om geld vraagt via WhatsApp, Facebook, e-mail of sms, doen mensen er volgens haar verstandig aan om deze persoon te bellen, het liefst via het oude, bekende nummer.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief