Support voor Windows 7 eindigt binnen één jaar

Op 14 januari 2020 beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7. Dat betekent dat gebruikers vanaf die datum geen beveiligingsupdates meer zullen ontvangen. Grote organisaties krijgen de mogelijkheid om tegen betaling een apart onderhoudscontract af te sluiten. Op deze manier blijven zij alsnog beschermd tegen nieuwe kwetsbaarheden via patches.

Windows 7 werd op 22 oktober 2009 door Microsoft geïntroduceerd. Ten opzichte van de eerdere versies was dit besturingssysteem uitgerust met een aantal beveiligingsverbeteringen, waaronder een aangepaste User Account Control (UAC), BitLocker To Go, AppLocker en DirectAccess.

XPocalypse

Marktonderzoeker StatCounter stelt dat het marktaandeel van Windows 7 op de desktop momenteel bijna 36 procent bedraagt. In Nederland zou Windows 7 op ongeveer 19 procent van de desktops draaien. Microsoft heeft het beëindigen van de support op Windows 7 al regelmatig gecommuniceerd. Het softwarebedrijf wil daarmee een tweede XPocalypse voorkomen. Twee jaar nadat Microsoft de ondersteuning voor Windows XP staakte (in april 2014) werd het besturingssysteem nog steeds op 10 procent van de desktops gebruikt. Momenteel is dat 3 tot 4 procent. Dat betekent dat miljoenen computers geen beveiligingsupdates ontvangen.

Malwarebesmettingen

“Ik zie een aanzienlijk verschil in het aantal malwarebesmettingen tussen bedrijven die Windows 10/Office 2016 draaien en bedrijven met Windows 7 en oudere versies van Office. Misschien kun je je upgradeproject starten door machines te updaten als een standaard reactie op een malware-incident? Of de beslissing nemen dat het beter voor de onderneming is om te betalen voor updates dan het betalen van ransomware,” aldus Rob VandenBrink van het Internet Storm Center (ISC).

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief