Facebook krijgt 565.000 euro van Britse privacywaakhond

De Information Commissioner’s Office (ICO) heeft Facebook recentelijk een boete opgelegd van 500.000 pond (ongeveer 565.000 euro). Dit is de hoogste boete die de Britse privacytoezichthouder kan opleggen.

Het social medium krijgt deze boete, omdat het informatie van gebruikers onvoldoende heeft beschermd. Tevens is Facebook volgens het ICO niet transparant genoeg over welke informatie het deelt met welke bedrijven.

Cambridge Analytica

Een aantal maanden geleden kwam aan het licht dat databedrijf Cambridge Analytica in 2014 de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers in handen had gekregen. Met deze data ontwierp Cambridge Analytica software, waarmee gerichte advertenties aan gebruikers getoond konden worden. Cambridge Analytica had onder andere de voorstanders van de Brexit als opdrachtgever, alsook de presidentscampagne van Donald Trump.

Amerikanen en Britten

ICO stelt dat Cambridge Analytica met een app op Facebook via 320.000 gebruikers uiteindelijk de profielen van 87 miljoen mensen heeft weten te bemachtigen. Daarbij ging het vooral om Amerikanen en Britten. Facebook heeft nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. In de VS loop momenteel een onderzoek naar de betrokkenheid van Facebook in deze zaak.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief