Amphia Ziekenhuis koppelt als eerste ziekenhuis EPD aan apotheeksystemen

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiënten dossier (EPD) verbonden heeft met de informatiesystemen van openbare apotheken. Vanaf nu kan dit ziekenhuis digitaal recepten naar apothekers verzenden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft dit onlangs bekendgemaakt. De gegevensuitwisseling tussen het EPD en de apotheeksystemen vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Minder faxverkeer

Volgens de NZV heeft de koppeling veel voordelen. In de eerste plaats vindt er veel minder faxverkeer plaats op de poliklinieken. Verder neemt de kans op fouten af, omdat recepten niet meer handmatig overgenomen hoeven te worden. Bovendien hoeven patiënten minder lang te wachten, omdat hun recept al klaargemaakt is wanneer ze bij de balie aan de apotheek verschijnen.

VIPP-doelstelling B2

De koppeling tussen het EPD en de apotheeksystemen is een van de doelstellingen van de VIPP-doelstelling B2. Hierin is vastgelegd dat elke zorginstelling op 31 december 2019 medicatievoorschriften in digitaal formaat kan verstrekken, als vooraankondiging of recept. Om deze doelstelling te halen, zal minimaal 30 procent van de recepten elektronisch verzonden dienen te worden. Voorts dient elke zorginstelling op 31 december 2019 een gestandaardiseerd actueel medicatieoverzicht te kunnen leveren op het moment dat een patiënt ontslagen wordt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief