FBI: $ 226 miljoen e-mailfraude in 2014

De FBI schrijft in het jaaroverzicht van 2014 dat in dat jaar meer dan tweeduizend bedrijven zijn geconfronteerd met fraude via e-mail. In totaal is er voor 226 miljoen dollar gestolen via deze methode, die de FBI “Business E-mail Compromise” noemt.

Bij deze vorm van fraude ontvangen, meestal financiƫle, werknemers een e-mail die van de (financieel) directeur afkomstig lijkt te zijn. De werknemer krijgt in de mail het verzoek om een betaling naar een specifieke rekening te verrichten.

CEO en CFO
Andere vormen van oplichting via e-mail zijn criminelen die doen alsof ze een leverancier van de betreffende organisatie zijn, of criminelen die berichten sturen vanuit gehackte accounts. In 2010 werd deze vorm van oplichting voor het eerst bij de FBI gemeld. Drie jaar later begon het versturen van frauduleuze e-mails zogenaamd uit naam van de CEO of CFO.

Persoonlijke accounts
Inmiddels hacken criminelen ook persoonlijke e-mailaccounts van werknemers en worden er fakeverzoeken naar leveranciers gestuurd. In 2014 ontving de FBI 2417 klachten over “Business E-mail Compromise”. In totaal werd er 226 miljoen dollar gestolen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief