PGP-bedenker waarschuwt voor surveillancewedloop

Philip Zimmermann heeft de Verenigde Staten verlaten en is naar Zwitserland verhuisd. In 1991 bedacht deze Amerikaanse informaticus en cryptograaf het PGP-systeem, het meest gebruikte systeem ter wereld voor het versleutelen van e-mailberichten.

De aanleiding voor zijn verhuizing is de surveillancewedloop in de VS. “Elke dystopische samenleving heeft buitensporige surveillance, maar nu zien we zelfs dat democratieĆ«n zoals de VS en Engeland die kant opgaan”, aldus Zimmermann.

Te accepterend
“We moeten dit terugdraaien. Van mensen die niet van misdrijven worden verdacht moet er geen informatie worden verzameld en in databases worden opgeslagen. We willen geen Noord-Korea worden.” Volgens Zimmerman is de Britse samenleving te accepterend met surveillance. “Mensen hebben hier een gemakkelijke relatie met hun eigen regering en misschien dat ze daarom geen bezwaar maken. Toekomstige overheden zijn mogelijk niet zo aardig, en kunnen een surveillance-infrastructuur erven die ze kunnen gebruiken voor het creĆ«ren van een overheid die niet kan worden veranderd.”

Point en click vervolgingen
Zimmermann waarschuwt voor “point en click vervolgingen” met verkeerscamera’s en gezichtsherkenning die bijvoorbeeld kunnen herkennen wanneer journalisten met klokkenluiders lunchen. Op dit moment is Zimmerman actief met zijn bedrijf Silent Circle, waarvan het hoofdkantoor ook in Zwitserland is gevestigd. Volgens de PGP-bedenker kent dit land wel een “robuuste privacywetgeving”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief