FBI: Groter risico op hacks bij gratis webmaildiensten

De FBI raadt organisaties af om gratis webmaildiensten zoals Gmail en Outlook te gebruiken. Bij deze gratis diensten zou een groter risico bestaan om gehackt te worden.

De Amerikaanse federale politiedienst vindt het belangrijk dat organisaties de beveiliging van hun e-mailsystemen verbeteren. “Je e-mailsysteem moet als een kasteel vol verdediging zijn,” zegt Beth Anne Steele van de FBI. Ze gaf deze waarschuwing op de website van de FBI.

Spoofing en hacken
De dienst constateert dat er de laatste jaren steeds meer gevallen zijn van ransomware en CEO-fraude. De criminelen gebruiken daarbij regelmatig gespoofte of gehackte e-mailadressen. Bij e-mail spoofing worden specifieke eigenschappen van het e-mailbericht aangepast, zoals de afzender.

Doorsturen in plaats van beantwoorden
“Registreer je eigen domein en maak e-mailaccounts voor dat domein aan,” luidt het advies van de FBI. Wanneer gebruikers een bericht ontvangen dat ze niet vertrouwen, maar toch van een legitieme afzender afkomstig lijkt te zijn, adviseert de FBI om niet op de beantwoorden-knop te klikken. In plaats daarvan is het beter om het bericht door te sturen waarbij de gebruiker de gelegenheid heeft om zelf het gewenste mailadres in te voeren, aldus de FBI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief