FBI kraakt iPhone 5c

De FBI is erin geslaagd de iPhone te kraken. Al maandenlang probeerde de Amerikaanse federale instelling voor wetshandhaving om de telefoon van de San Bernardino-terrorist binnen te dringen. De rechtszaak van de FBI tegen Apple om het bedrijf de smartphone te laten hacken, gaat nu niet meer door.

Of de FBI daarbij hulp van een derde partij heeft gekregen, en zo ja van wie, is niet bekend. Recentelijk kwam in het nieuws dat het Israëlische bedrijf Cellebrite de smartphone zou kunnen kraken.

Contacten
De telefoon waar het allemaal om gaat, is van de terrorist Syed Farook die in december vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen doodschoot in San Bernardino. Op de telefoon zouden contacten van de dader kunnen staan.

Achterdeurtje
Apple wilde nooit meewerken aan het kraken van de iPhone, omdat het bedrijf vreest dat alle iPhones er minder veilig door worden. Dat de rechtszaak tegen de technologiereus niet doorgaat, beschouwt het bedrijf als een overwinning: “Vanaf het begin maakten we bezwaar tegen het bevel van de FBI dat Apple een achterdeurtje in de iPhone moest bouwen, omdat het verkeerd was en een gevaarlijk precedent zou kunnen stellen. (…) Door het terugtrekken van de overheid is geen van beide gebeurd. Deze zaak had nooit gestart moeten worden.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief