Via de fitnessapp Strava is het mogelijk om vertrouwelijke militaire informatie te achterhalen. Dat hebben de Israëlische krant Haaretz en de Britse krant The Guardian gemeld. Als bron verwijzen deze media naar FakeReporter, een organisatie die onderzoek doet naar desinformatie.
Militaire basis
Met Strava kunnen gebruikers een locatie uploaden, bijvoorbeeld als ze aan het hardlopen zijn. De app toont dan de tijden van andere gebruikers in het gebied; zelfs als deze profielen op privé zijn gezet. Wanneer iemand de locatie van een militaire basis kent, kan hij gegevens uploaden dat hij daar aan het trainen is. Op deze manier is hij in staat andere personen op te sporen inclusief hun harlooproutes. Strava checkt niet of gebruikers daadwerkelijk aan het trainen zijn in het doorgegeven gebied.
Exacte locatie
De onderzoekers van FakeReporter stellen dat deze methode is gebruikt om de persoonlijke informatie van zo’n honderd Israëlische militairen en defensiefunctionarissen te achterhalen. Daarbij ging het om namen, profielfoto’s en hardlooplocaties. Ook was het mogelijk om de exacte locatie van militaire locaties te bepalen.
Nederlandse militairen
In 2018 kwam al aan het licht dat militaire informatie via Strava was te vinden. Het ministerie van Defensie heeft Nederlandse militairen indertijd gewezen op de risico’s van dergelijk apps. Ook waarschuwde het ministerie voor het delen van informatie op social media.