Forse stijging fraude met contactloze bankpassen in VK

In het Verenigd Koninkrijk is in het afgelopen jaar het aantal gevallen van fraude met contactloze bankpassen fors toegenomen. Ook het totale buitgemaakte bedrag is aanzienlijk gestegen. Dit heeft Action Fraud bekendgemaakt, een instantie van de Britse overheid waar burgers en organisaties fraude kunnen melden.

In een periode van 10 maanden in 2018 ontving Action Fraud 2.739 meldingen van contactloze fraude. Totale schade: bijna 1,8 miljoen pond. In dezelfde periode in 2017 werden 1.440 gevallen gerapporteerd met een totale schade van 711.000 pond.

Pincode

In het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk om bedragen tot maximaal 30 pond af te rekenen zonder het invoeren van een pincode. In Nederland is dat bedrag 25 euro, waarbij er een limiet van 50 euro is. Hierna moet er bij een contactloze betaling een pincode worden ingevoerd, in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk.

400.000 pond

Zakkenrollers pogen zoveel mogelijk betalingen van 30 pond te verrichten, voordat de kaart wordt geblokkeerd, schrijft de Evening Standard. De gemiddelde schade bedraagt tussen de 90 en 652 pond. Er is echter ook een fraudegeval gemeld, waarbij criminelen 400.000 pond wisten te ontvreemden. De Britse media Finextra en The Independent berichtten dat de betreffende kaart meerdere keren werd gebruikt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief