China hackt overheid en bedrijfsleven in Nederland

De hackergroep die bekend is onder de naam APT10 valt Nederlandse overheidsinstanties aan. Ook organisaties in verschillende sectoren zoals IT-dienstverleners, ruimtevaart en luchtvaart, zijn het doelwit. RTL Nieuws heeft dit afgelopen zaterdag gepubliceerd. De nieuwsdienst baseert zich hierbij op anonieme bronnen.

APT staat  voor Advanced Persistent Threat, geavanceerde aanhoudende dreiging, waarmee wordt aangeduid dat het gaat om een organisatie die wordt ondersteund door een natiestaat. Volgens de AIVD zijn de hackers gelinkt aan China.

Innovatieve technologie

De AIVD liet in december al weten dat APT10 zich op Nederlandse bedrijven richt. Eerder maakten de Verenigde  Staten en het Verenigd Koninkrijk al bekend dat deze hackers wereldwijd hackaanvallen uitvoeren. “De AIVD acht het waarschijnlijk dat APT10 aan China gelinkt is,” aldus de reactie van een woordvoerder van de AIVD tegenover RTL Nieuws. “Over het algemeen zetten door China aangestuurde hackers digitale aanvallen in om kennis te stelen. Chinese hackers proberen wereldwijd innovatieve technologie in handen te krijgen. Nederland is een belangrijk doelwit, omdat Nederland vooroploopt op het gebied van innovatie.”

IT-dienstverleners

Frank Groenewegen van beveiligingsbedrijf Fox-IT stelt dat de Chinezen vaak te werk gaan zoals alle andere professionele overheidshackers: “Ze zetten in wat nodig is om toegang te krijgen tot het netwerk van een target. Wat ze wel specifiek anders doen, is dat ze zich specifiek richten op grote IT-dienstverleners. En eigenlijk via de netwerken van de IT-dienstverleners bij de echte targets terecht kunnen komen. Want via een IT-dienstverlener kun je bij alle bestanden en gegevens van hun klanten waar ze beheerwerkzaamheden voor doen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief