Forse stijging phishingberichten uit naam van de Belastingdienst

De afgelopen weken ontving de Belastingdienst aanzienlijk meer meldingen van phishing. Het betreft zowel e-mails als sms’jes.

“Normaal krijgen we zo’n 2.000 meldingen per week. Tijdens de coronacrisis zagen we een piek van tussen de 10.000 en 12.000 meldingen per week”, aldus Henk Hendriks van de Belastingdienst tegenover de NOS.

DigiD-gegevens en geld

“Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan”, luidt het begin van een phishingbericht dat onlangs uit naam van de Belastingdienst werd verstuurd. Het aantal meldingen per week is inmiddels afgenomen tot zo’n 4.000 tot 6.000. Kwaadwillenden trachten via de phishingmails DigiD-gegevens en geld van hun slachtoffers te stelen.

WhatsAppfraude

De stijging van het aantal melding van phishing houdt vermoedelijk verband met de coronacrisis. Sindsdien zijn er immers meer mensen online, aldus Hendriks. Of de toename van het aantal meldingen ook betekent dat mensen schade hebben geleden, is vooralsnog onbekend. Gisteren liet de Fraudehelpdesk weten dat via WhatsAppfraude de afgelopen tijd daadwerkelijk meer slachtoffers zijn gemaakt.

Klik hier voor de webpagina van de Belastingdienst over valse berichten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief