De surveillancesoftware die de Universiteit van Amsterdam (UvA) gebruikt bij het afnemen van online tentamens, is een gerechtvaardigde inbreuk op de privacy.
Dat is het oordeel dat de rechtbank Amsterdam afgelopen donderdag heeft uitgesproken. Twee medezeggenschapsraden en een student van de UvA hadden de zaak aangespannen.
Proctorio
Sinds afgelopen mei gebruikt de UvA de software Proctorio om tentamens te surveilleren die thuis gemaakt worden. Dit in verband met de coronacrisis. De software maakt het mogelijk om webcambeelden, geluid uit de microfoon, internetverkeer, beelden op het computerscherm, toetsenbordaanslagen en muisverkeer te monitoren. De aanklagers vinden echter dat het gebruik van Proctorio een inbreuk op de privacy van studenten is.
Onder voorwaarden gerechtvaardigd
Aangezien de UvA wettelijk verplicht is om examens af te nemen, oordeelde de rechtbank dat het gebruik van de software een gerechtvaardigd belang dient. De rechter woog mee, dat het vanwege de coronacrisis noodzakelijk is om bepaalde tentamens thuis te laten maken. Het betreft toetsen die niet op een andere manier afgenomen kunnen worden, zoals met een open boek. Surveillance – onder voorwaarden – is volgens de rechter noodzakelijk, zolang de tentamens niet afgenomen kunnen worden op een locatie van de UvA.
Klik hier voor het vonnis van de Rechtbank Amsterdam.