Forse toename cyberaanvallen gemeenten

Het aantal cyberaanvallen op Nederlandse gemeenten is het afgelopen jaar verdubbeld. Dat staat in het Dreigingsbeeld van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Ransomware

De IBD ondersteunt gemeenten bij cyberincidenten, zowel op het gebied van preventie als bij daadwerkelijke incidenten. In 2021 ontving de dienst 3.000 verzoeken om hulp. Tien procent had te maken met een cyberaanval. Het betreft kleine en grote incidenten, waaronder ransomware-aanvallen waarbij losgeld gevraagd wordt. “Als je kijkt naar het aantal incidenten dan zaten we vorig jaar op 150, nu op 300. De situatie is ernstig en vraagt om actie,” zegt NausikaƤ Efstratiades, hoofd van de IBD.

Dark web

De gemeenten werken met grote hoeveelheden persoonsgegevens. Regelmatig worden deze gedeeld met andere partijen. Dat vergroot de kwetsbaarheid, stelt de IBD. “De afgelopen twee jaar werden gemeenten regelmatig geconfronteerd met incidenten die ontstaan zijn bij derden, waarbij de gevolgen in de eigen gemeente merkbaar waren.” Het gebeurt ook dat een grote hoeveelheid ontvreemde privacygevoelige data vervolgens op het darkweb wordt gepubliceerd.

Klik hier voor het Dreigingsbeeld van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief