Forse toename phishing-fraude uit naam Belastingdienst

De Belastingdienst heeft tot november 150.000 meldingen over phishing-praktijken ontvangen. Dat schreef het AD afgelopen zaterdag. Dit aantal meldingen is ruim vier keer zo veel als de 35.000 meldingen van phishing die de belastingdienst in 2019 kreeg.

Het betreft pogingen van cybercriminelen om mensen geld te ontvreemden. Ze doen dit door e-mails, sms’jes of WhatsApp-berichten te sturen uit naam van de Belastingdienst.

Corona

Computercriminelen gaan daarbij steeds geraffineerder te werk. Ook spelen ze vaak in op de actualiteit. “Vanaf maart-april zagen we ineens talloze corona-gerelateerde phishingmails opduiken”, vertelt Jan Polkerman van de Belastingdienst in het AD. In eerste instantie vermeldden de cybercriminelen “wegens corona” in bestaande fraudemails. Nu zetten ze ook steeds vaker sms- en WhatsApp-berichten in om mensen geld afhandig te maken.

Phishingwebsites

“Maar de Belastingdienst communiceert nooit per mail of sms”, benadrukte de dienst afgelopen juni al. Het aantal fraudemeldingen bij de dienst bleek toen al ongeveer twee tot drie keer hoger te zijn dan normaal. In het begin van de coronacrisis ontving de Belastingdienst soms zelfs 10.000 tot 12.000 meldingen per week. De dienst probeert naar eigen zeggen phishingwebsites zo snel mogelijk te blokkeren. Mensen krijgen het advies om mogelijke fraude te melden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief