Opleiding, geslacht, vermogen of leeftijd: iedereen is bijna even vatbaar voor internetfraude. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
Voor het onderzoek zijn meer dan drieduizend mensen ondervraagd. Slechts bij sommige vormen van online fraude vallen criminelen bepaalde doelgroepen aan. Er zijn echter geen grote verschillen tussen de groepen als het gaat om vatbaarheid voor internetfraude.
Praktijk anders
“Ondanks dat we denken dat we weten wat we doen, gedragen we ons nog steeds ontzettend onveilig”, stelt Rutger Leukfeldt, senior onderzoeker bij het NSCR. Voor het ministerie van Veiligheid en Justitie deed hij onderzoek naar het online gedrag van Nederlanders. Hij ontdekte dat veel Nederlanders zeggen zich op internet veilig te gedragen. De praktijk wijst volgens het onderzoek echter anders uit.
Campagnes
“Mensen die meer kennis van bepaalde dreigingen hebben, gaan zich niet per se veiliger gedragen. Dat komt waarschijnlijk als je denkt dat je het allemaal wel kunt inschatten, je je onveilig gaat gedragen, wat het risico op het slachtofferschap verhoogd.” Het is volgens Leukfeldt moeilijk om mensen te bereiken via campagnes. Omdat deze op brede zaken gericht zijn, zouden deze volgens hem geen effect hebben. “Het werkt alleen bij hele specifieke delicten. Het probleem met cybercrime is dat er ontzettend veel verschillende soorten delicten zijn.”