Forse toename van hacken webformulieren

Cybercriminelen hacken steeds vaker formulieren van webwinkels. Op deze manier bemachtigen ze persoonlijke gegevens waaronder rekeningnummers en creditcardgegevens.

Beveiligingsbedrijf Symantec waarschuwt hiervoor in zijn jaarverslag. De nieuwe methode waarbij kwaadwillenden niet de website maar een webformulier hacken om geld te ontvreemden, heet formjacking.

Formjacking

Webwinkels maken gebruik van formulieren waarop kopers hun bestelling kunnen plaatsen. Tevens vullen de kopers hun adresgegevens en betaalgegevens in. Zonder dat een klant het in de gaten heeft, kan een hacker meekijken en deze gegevens stelen. Vooral creditcardgegevens zijn erg gewild. Symantec stelt maandelijks wereldwijd 4.800 websites te ontdekken waarbij de code van deze formulieren is gehackt. Het bedrijf zegt inmiddels al 3,7 miljoen aanvallen geblokkeerd te hebben. Bekend zijn de aanvallen via formjacking op British Airways en Ticketmaster vorig jaar.

Ransomware

Symantec schrijft in het jaarrapport dat het aantal gevallen van gijzelsoftware op mobiele telefoons is toegenomen met 33 procent. Bedrijven hebben steeds vaker te maken met ransomware. Het aantal hackaanvallen op internet is volgens het securitybedrijf gestegen met 56 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Van de URL’s bevat 10 procent een virus of spyware, aldus Symantec.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief