Honderden slimme gebouwen niet veilig

Installateurs moeten bij de aanleg van slimme systemen meer aandacht hebben voor digitale bedreigingen. Dit advies is van Daan Keuper, ethisch hacker bij beveiligingsbedrijf Computest.

Keuper ontdekte wereldwijd tienduizenden huizen, kantoren, hotels en andere gebouwen met onveilige slimme systemen. Daarbij ging het bijvoorbeeld om verlichting, zonwering en zelfs de beveiliging.

KNX-standaard

In Nederland gaat het om meer dan 1.300 gebouwen. “Er zit geen enkele vorm van beveiliging op,” vertelt Keuper. Het betreft huizen, hotels en kantoren die de zogenoemde KNX-standaard hanteren: een industriestandaard voor bediening van slimme huizen. Deze standaard dateert van 24 jaar terug en is nooit van beveiliging voorzien.

Rechtstreeks aan internet gekoppeld

Hoewel er nog steeds apparatuur bijkomt die KNX ondersteunt, is het dus niet raadzaam om slimme KNX-systemen direct met internet te verbinden. Toch is dit in veel gevallen nog steeds de praktijk. Keuper: “Dat gebeurt om een systeem op afstand te kunnen bedienen, maar dat betekent ook dat kwaadwillenden erbij kunnen.”

Nieuwe normen en werkmethoden

Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland pleit voor nieuwe normen en werkmethoden die rekening houden met systemen die met internet verbonden zijn. “Wij vinden dat we erop moeten kunnen vertrouwen dat een standaard als KNX goed beveiligd is tegen hacken. Dat lijkt helaas niet het geval te zijn.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief