Fysieke vernietiging beste delete-methode voor harddisk

Het fysiek vernietigen van harde schijven en andere elektronische apparaten is de allerbeste manier om te verhinderen dat data kan worden achterhaald.

Dat schrijft het Computer Emergency Readiness Team van de Amerikaanse overheid (US-CERT) in een advies over het afdanken van elektronische apparatuur. Het team noemt verschillende opties voor pc’s, smartphones, tablets, camera’s, mediaspelers, printers en gamecomputers.

Gespecialiseerde diensten

Voorbeelden die worden genoemd zijn het wissen van schijven, het gebruiken van de ‘secure erase’ optie in de firmware van harddisks, het uitvoeren van een fabrieksreset op smartphones en uiteenlopende manieren om gegevens te overschrijven. Voor het vernietigen van apparaten kan volgens het US-CERT het beste gebruik gemaakt worden van gespecialiseerde diensten om apparaten, of onderdelen ervan, te verbranden, smelten of te verpulveren.

Hamer of boor

Dit is de ultieme manier om te voorkomen dat data alsnog in verkeerde handen belanden, aldus de Amerikaanse overheidsinstantie. Degenen die geen gebruik van dergelijke diensten willen maken, wordt aangeraden om met een hamer of boor te werk te gaan en spijkers in de harddisk te slaan of er gaten in te boren. “De resterende fysieke delen van de harde schijf moeten klein genoeg zijn (tenminste 1/125 inches) zodat je informatie niet meer is terug te halen.”

Het volledige advies van US-CERT is hier te lezen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief