Gartner: Internet of Things kwetsbaar voor aanvallen

Volgens Gartner is het Internet of Things kwetsbaar voor aanvallen. Het risico schuilt enerzijds in het feit dat veel apparatuur aangestuurd wordt door eenvoudige processoren en operating systems, die geen geavanceerde security-oplossingen ondersteunen.

Anderzijds is er volgens het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau niet genoeg expertise om ons te wapenen tegen kwaadaardige aanvallen. Terwijl moderne beveiligingstechnologieën cruciaal zijn om Internet of Things-apparatuur te verdedigen tegen cybercriminelen.

Denial-of-sleep-aanval
Zowel bekende als nieuwe vormen van aanvallen vormen volgens Gartner een risico. Als voorbeeld noemt het bureau ‘denial-of-sleep-aanvallen’ waarbij de batterij van een apparaat wordt leeggezogen.

Ervaren IoT-beveiligingsspecialisten schaars
“Ervaren IoT-beveiligingsspecialisten zijn schaars, en beveiligingsoplossingen zijn op het moment gefragmenteerd en bestaan uit verschillende leveranciers,” aldus Gartners vicepresident Nick Jones. Hij denkt dat we nog meer nieuwe bedreigingen voor het Internet of Things gaan zien. Cybercriminelen zullen nieuwe methoden ontwikkelen om aangesloten protocollen en apparatuur te attaqueren. Het gevolg daarvan is dat veel IoT-apparatuur voortdurend geüpdatet moeten worden met zowel soft- als hardware, aldus Gartner.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief