Rapport: cybersecurity ziekenhuizen VS ver onder de maat

Het niveau van de veiligheid van elektronische systemen in ziekenhuizen in de Verenigde Staten is onvoldoende.

Het Amerikaanse bedrijf Independent Security Evaluators (ISE) publiceerde afgelopen 23 februari een rapport over cybersecurity in de medische wereld op grond van eigen onderzoek. De aandacht ging vooral uit naar de situatie in ziekenhuizen waarvan ook de naam van het rapport getuigt: Securing Hospitals.

Bevindingen
De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat de gezondheid van patiƫnten onvoldoende gewaarborgd is in zorginstellingen, omdat elektronische systemen gemakkelijk kunnen uitvallen of slecht functioneren. De onderzoekers noemen hiervoor de volgende oorzaken: geen uitvoerende ondersteuning, niet genoeg bekwaam personeel, incorrecte implementatie van de technologie, achterhaalde opvattingen over hackers en andere criminelen, gebrek aan leiderschap en een onterecht vertrouwen op het volgen van regels en procedures.

Blauwdruk en actieplan

Twee jaar lang deden wetenschappers verbonden aan het Amerikaanse securitybedrijf ISE, onderzoek naar cybersecurity in twaalf zorginstellingen (voornamelijk ziekenhuizen), twee datacenters voor de zorg, twee gecomputeriseerde medisch-diagnostische instrumenten en een aantal webapplicaties. Op basis hiervan zijn een blauwdruk en actieplan gemaakt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief