Gartner: Steeds vaker smartphone als toegangspas

Over drie jaar heeft twintig procent van alle organisaties de fysieke toegangspas ingeruild voor de smartphone. Dat voorspelt het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Nu is dat amper vijf procent.

“Een groot deel van de organisaties gebruikt oude fysieke toegangstechnologieën. Dat zijn gesloten systemen die op beperkte schaal in de IT-infrastructuur kunnen integreren,” licht onderzoeksdirecteur David Anthony Mahdi toe. “De groeiende beschikbaarheid van mobiele technologieën en cloudtechnologieën zal een grote impact hebben op hoe deze systemen kunnen worden uitgerold en beheerd.”

Bluetooth en Near Field Communication
Doordat smartphones van Bluetooth en Near Field Communication (NFC) zijn voorzien, zijn ze geschikt voor moderne toegangssystemen. Gartner: “Eén van de eenvoudigste manieren om de toegangsgegevens van een smartphone te gebruiken, is door ze via een datakanaal of wifi binnen het toegangssysteem te integreren en de deur op afstand te ontgrendelen, net als een toegangsbeheerder kan. Deze aanpak vereist geen aanpassing aan de hardware die voor het lezen wordt gebruikt.”.

Biometrische technologieën
Gartner denkt dat het inzetten van smartphones ook de integratie van biometrische technologieën kan vergemakkelijken. “In plaats van biometrische lezers in of naast het toegangssysteem te plaatsen, kan de telefoon zelf als biometrische lezer worden gebruikt voor het verzamelen van stem of gezicht, waarbij de vergelijking lokaal op de telefoon of centraal plaatsvindt,” aldus Mahdi.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief