Toch geen backdoor in WhatsApp

WhatsApp heeft tegengesproken dat hun chatddienst een backdoor heeft waarmee berichten zijn te ontsleutelen. Whatsapp reageerde daarmee op recent nieuws van The Guardian dat de chatdienst wél een achterdeur bevat.

WhatsApp heeft nu laten weten dat het bericht van The Gardian niet waar is. De chatdienst implementeert naar eigen zeggen geen backdoors in de software. Het zou volgens WhatsApp gaan om een opzettelijke ontwerpkeuze die voorkomt dat miljoenen mensen hun berichten kwijtraken.

Open Whisper Systems
Het is volgens de chatdienst eveneens niet mogelijk dat overheden berichten kunnen decoderen. Ook Moxie Marlinspike die bij Open Whisper Systems werkzaam is, beweert dat WhatsApp geen achterdeur bevat. Open Whisper Systems is de ontwikkelaar van het Signal Protocol waar WhatsApp gebruik van maakt.

Signal
Vorig jaar hebben vijf wetenschappers zich al over de veiligheid van dit protocol gebogen. Ze zijn toen tot de conclusie gekomen dat het protocol geen tekortkomingen heeft die vanuit beveiligingsoogpunt tot problemen kunnen leiden. Onderzoek naar de veiligheid van Signal is relevant, omdat dit protocol zowel gebruikt wordt door de Signal-app zelf als door WhatsApp, Facebook Messenger en Google Allo.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief