Gedragscode slimme meters bijna goedgekeurd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil de gedragscode voor het verwerken van persoonlijke meetgegevens via slimme meters goedkeuren. Dit heeft de Nederlandse privacywaakhond laten weten. De gedragscode is geschreven door de Vereniging Meetbedrijven Nederland (VMNED) en de Vereniging Dienstenaanbieders Energiedata Kleinverbruik (VEDEK).

De code is bestemd voor Overige Diensten Aanbieders (ODA’s) en omvat regels voor de omgang met meetgegevens die als persoonsgegevens beschouwd kunnen worden.

P4-poort
De gedragscode heeft betrekking op de P4-poort van de slimme meters. Via deze poort kunnen netbeheerders op afstand gegevens uitlezen. Een slimme meter heeft ook een P1-poort, een lokale pulspoort, maar deze valt niet onder de gedragscode omdat deze geen relatie heeft met de systemen van marktpartijen of ODA’s.

Wet bescherming persoonsgegevens

ODA’s willen informatie over het elektriciteits- en gasverbruik van particulieren aanwenden voor dienstverlening, marketing en intern beheer. De AP dient echter eerst te verklaren dat de gedragscode die daarvoor wordt gehanteerd overeenkomstig de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief