Gegevens 50 miljoen LivingSocial gebruikers gelekt

De gegevens van 50 miljoen gebruikers van LivingSocial zijn door een hack op straat beland. Het gaat om namen, email adressen, geboortedatums en versleutelde wachtwoorden. Dit is het grootste datalek van consumentendiensten op internet, na recente inbraken bij Zappos, LinkedIn en Evernote.

LivingSocial is gevestigd in Washington DC en is voor 29 procent eigendom van Amazon. De dealsite levert wereldwijd diensten die vergelijkbaar zijn met die van Groupon, maar is in Nederland al anderhalf jaar na lancering weer gestopt. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse gebruikers het platform telt.

Gebruikers uit alle landen zijn getroffen door de hack. Gebruikers van de aparte onderdelen TicketMonster en Ensogo, actief in Thailand, Korea, Indonesiƫ en de Filipijnen, zijn niet geraakt.

De versleutelde wachtwoorden die zijn gelekt maakten gebruik van een ‘hash’ met ‘salt’, waardoor deze niet eenvoudig zijn te ontsleutelen. Alle 50 miljoen gebruikers moeten hun wachtwoord wijzigen.

De inhoud van de databases met creditcard gegevens en financiƫle gegevens van handelaren zijn niet gestolen.

Vanwege het verwachtte aantal gesprekken naar de helpdesk, heeft het bedrijf besloten de telefonische ondersteuning voorlopig op te schorten en voorrang te geven aan beantwoorden van vragen via internet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief