Google België krijgt 600.000 euro boete van privacy-autoriteit

De Belgische privacy-toezichthouder GBA heeft Google een sanctie van 600.000 euro opgelegd wegens het overtreden van het recht op vergetelheid.

Google had eerder een verzoek van een Belgische burger afgewezen om verouderde artikelen die zijn reputatie schaden, uit de zoekresultaten te verwijderen.

Zoekresultaten

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) stelt dat de man een rol speelt in het openbare leven in België. Hij had Google verzocht om de aan zijn naam gekoppelde zoekresultaten uit de Google-zoekmachine te verwijderen. De pagina’s die de man uit de zoekresultaten wilde hebben, hadden betrekking op mogelijke banden met een politieke partij. De Belg ontkende dit. Verder stond een pesterijklacht over de man online die al jaren geleden ongegrond was verklaard. Google besloot echter om geen van de pagina’s te verwijderen uit de zoekresultaten.

Geschillenkamer

De GBA vond dat het in het algemeen belang is dat de pagina’s over de vermeende politieke banden niet verwijderd hoeven te worden, gezien zijn rol in het openbare leven. De pesterijklacht had Google echter wel moeten verwijderen. De Geschillenkamer oordeelde dat Google bijzonder nalatig was, aangezien het bedrijf over bewijzen beschikte dat de feiten irrelevant en verouderd waren. “Bij het recht om vergeten te worden, moet een juist evenwicht gevonden worden tussen enerzijds het recht van het publiek op toegang tot informatie en anderzijds de rechten en belangen van de betrokkene”, aldus Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer. De boete van 600.000 euro is de hoogste boete die de GBA ooit heeft opgelegd.

Klik hier voor het bericht van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief