Gehackte servers te koop op xDedic

Op internet zijn gehackte servers gewoon te koop voor een gering bedrag. Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab deed samen met een Europese internetprovider onderzoek naar de criminele marktplaats xDedic.

Er blijken momenteel maar liefst 70.624 gehackte servers te koop aangeboden te worden, zowel van bedrijven als overheidsinstanties. Daarvan zouden er 736 in Nederland staan. Afgelopen maand waren er 416 verkopers actief op de site xDedic.

Flink gestegen
Al voor zes dollar kan toegang tot een server worden gekocht. Daarmee kan iemand toegang krijgen tot alle gegevens op de gehackte server en deze server inzetten voor uitgebreidere hacks. Het aantal gehackte servers dat op de criminele site te koop wordt aangeboden, is de afgelopen tijd flink gestegen. In maart, slechts twee maanden eerder, werden er 55.000 servers te koop aangeboden: een stijging van bijna 8.000 servers per maand.

Spionage
“Het bestaan van dubieuze fora voor cybercriminelen is oud nieuws. Het is echter interessant om te zien hoe de focus van cybercriminelen de afgelopen jaren is veranderd,” stellen de onderzoekers. Zij voegen eraan toe dat dergelijke illegale sites handig zijn voor spionagegroepen die over weinig middelen beschikken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief