OM: Criminaliteit digitaliseert

Het Openbaar Ministerie verwacht een trendbreuk binnen de misdaad. “Over vijf jaar heeft vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers,” aldus procureur-generaal Van der Burg. “Het binnendringen van computers zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden.”

Zowel bedrijven als particulieren worden vaker geconfronteerd met cybercrime. De technische middelen om digitale misdaden te plegen, zijn steeds gemakkelijker verkrijgbaar.

Focus naar internet

Tegelijkertijd verleggen traditionele criminelen hun focus naar het internet: drugs en wapens worden vaker verkocht via websites die zeer moeilijk te vinden zijn. Bovendien gebruiken criminelen zeer goed geëncrypte communicatiemiddelen die amper zijn te ontsleutelen door politie en justitie.

Cyber-CEO
De haven van Rotterdam heeft sinds kort zelfs een Cyber-CEO, René de Vries. De reden voor deze nieuwe functie is dat een aantal jaren geleden criminelen erin slaagden om toegang te krijgen tot de systemen van verladers in de haven van Antwerpen. Op die manier konden de criminelen containers met harddrugs volgen en weghalen. Om hoeveel gevallen van digitale inbraak het gaat, kan De Vries niet zeggen: “Tot voor kort werden daar geen cijfers van bijgehouden, maar het is zeker een reëel risico. De komende tijd zullen we zeker stappen zetten op dit gebied, maar ik denk dat deze dreiging nooit meer weggaat.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief