Geldautomaten VS aangevallen met Ploutus-malware

Criminelen in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd om 1 miljoen dollar te stelen uit geldautomaten. Ze deden dit door deze automaten met malware te besmetten. Het zou gaan om zes aanvallen, waarbij in totaal ruim 1 miljoen dollar is buitgemaakt.

De Amerikaanse Secret Service heeft dit aan persbureau Reuters laten weten. Deze vorm van cybercriminaliteit is bekend onder de naam jackpotting: met malware worden de geldcassettes van de automaten geplunderd.

Jackpotting-aanvallen

De Secret Service liet eind vorige week al weten dat kwaadwillenden jackpotting-aanvallen aan het voorbereiden waren. Fabrikanten van geldautomaten, Diebold Nixdorf en NCR, hebben financiële instellingen over de ophanden zijnde aanvallen geïnformeerd. De autoriteiten wisten vooraf echter niet hoeveel jackpotting-aanvallen waren gepland, noch hoeveel geld de criminelen wilden ontvreemden.

Ploutus-malware

Ook in Nederland en andere Europese landen komt deze vorm van cybercriminaliteit voor. In de Verenigde Staten zou het de eerste keer zijn dat jackpotting plaatsvond. De malware die hiervoor werd gebruikt, zou de Ploutus-malware zijn. Banken wordt aangeraden om de fysieke toegang tot geldautomaten te beperken en om additionele securitymaatregelen te nemen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief