Fitness-app Strava lekt geheime locaties militaire bases

The Global Heatmap van de fitness-app Strava blijkt mogelijk geheime locaties van militaire bases prijs te geven. Met de app kunnen fietsers en hardlopers hun routes vastleggen.

Recentelijk voegde Strava een wereldkaart toe aan de app. Hierop is te zien waar mensen die gebruikmaken van de app sporten. Tobias Schneider ontdekte dat de gegevens op deze heatmap gebruikt kunnen worden om militaire bases en patrouilles op te sporen.

NAVO-basis

Militairen verzuimen regelmatig om de tracker uit te schakelen, wanneer ze sporten of patrouilleren. Op het eerste gezicht zijn er gangbare hardlooproutes op de kaart te zien. Wie inzoomt kan echter patronen ontdekken die niet op Google maps getoond worden. Zo is de NAVO-basis in Kandahar, Afghanistan, duidelijk te zien.

Militaire operaties

Omdat de sport-app Strava vooral in het Westen veel gebruikt wordt, trekken de lijnen in gebieden waar dat minder het geval is, extra de aandacht. “Het kan bijzonder gevaarlijk zijn,” verklaart Nathan Ruser, een van de ontdekkers van het lek. “De kaart ziet er mooi uit, maar het is niet echt handig voor militaire operaties. Amerikaanse legerbases zijn duidelijk te herkennen en te traceren.” Het Amerikaanse leger onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerder gisteren tegenover The Washington Post.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief