Geldboete voor illegaal bekijken patiëntendossier

Een manager van een huisartsenpraktijk is en Groot Brittannië veroordeeld tot een geldboete voor het bekijken van patiëntendossiers. Hij bekeek tussen augustus 2009 en oktober 2010 de dossiers van 2000 voornamelijk vrouwelijke patiënten.

Dit kwam aan het licht tijdens een controle in oktober 2010. In deze controle werd gekeken naar het gebruik van een patiëntendossierprogramma. Ondanks het feit dat hij in de betreffende periode maar drie keer toegang nodig had tot een dossier vanwege zijn werkzaamheden, bleek hij meer dan 2000 keer de gegevens te hebben bekeken van 1940 verschillende patiënten.

De manager die al niet meer in deze huisartsenpraktijk werkzaam is heeft bekend dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid. Hij heeft een boete gekregen van ongeveer 1630 euro. Hij heeft toegegeven dat hij voornamelijk heeft gekeken naar de dossiers van vrouwen rond de 20 en 30 jaar oud. Hij heeft meerdere keren gekeken in een dossier van een vrouw en haar zoon. Deze vrouw was vermoedelijk een klasgenoot van deze manager.
De Britse autoriteit (Information Commissioner’s Office) die belast is met databescherming vindt dat er strengere straffen nodig zijn om dit soort van misbruik tegen te gaan. Op dit moment is de maximale boete die kan worden opgelegd 5000 pond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief