Gelders bedrijf voor miljoenen euro’s slachtoffer e-mailfraude

Een Gelders bedrijf in medische producten is via e-mailfraude miljoenen euro’s afhandig gemaakt. De politie heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf was in de veronderstelling zaken te doen met zijn vaste Koreaanse leverancier en had een groot aantal coronasneltesten besteld. De aanvallers hadden waarschijnlijk toegang tot de e-mailwisseling tussen beide bedrijven. Daardoor konden ze een nep-factuur naar het Gelderse bedrijf sturen.

Uiterst slinkse wijze

In oktober kwam het bedrijf erachter dat de miljoenen euro’s die ze hadden overboekt, niet op de bankrekening van hun Koreaanse leverancier terecht waren gekomen. In plaats daarvan bleek het geld op een bankrekening in Indonesië te zijn beland. “Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nep-firma opgericht en men heeft uiteindelijk via nepaccounts, die niet van echt waren te onderscheiden, het Nederlandse bedrijf aanzienlijk kunnen benadelen”, schrijft de politie in een nieuwsbericht op haar website.

Onderzoek

Nadat het Gelderse bedrijf aangifte had gedaan, is er een onderzoek gestart. Vervolgens is de bankrekening van de criminelen bevroren. “Er is zicht op een deel van het bedrag en Nederland heeft het verzoek gedaan aan Indonesië om het geld dat is veiliggesteld te restitueren aan het Gelderse bedrijf”, heeft de politie laten weten. De Indonesische autoriteiten hebben drie verdachten in deze zaak aangehouden, waaronder de hoofdverdachte.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief