Gemeente Alkmaar voor 236.000 euro slachtoffer CEO-fraude

De gemeente Alkmaar ontving een spookfactuur van 236.000 euro. Een medewerker herkende deze niet als een fraudeleuze factuur en maakte het geld over aan de criminelen. Nadat de fraude werd ontdekt, zijn andere aangetroffen valse facturen tegengehouden. Tevens heeft de gemeente Alkmaar onderzoek gedaan naar het voorval.

Versneld betaald

“Uitkomst van het onderzoek was dat er geen sporen zijn van interne fraude. Wel dat er in het administratieve proces onvoldoende opvolging is gegeven aan detecteren van fraude en dat door druk (inherent aan dit type fraude) versneld tot betalen is overgegaan.” Dat is te lezen in een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad.

Taboe

“Digitale criminaliteit of cybercrime is een steeds groter probleem, ook in Alkmaar,” zegt Christian Schouten, wethouder van Financiën in Alkmaar. “Veel mensen schamen zich als ze slachtoffer zijn geweest van deze vorm van criminaliteit. De gemeente voert actief campagne om dat taboe te doorbreken. Het kan iedereen overkomen, zelfs dus de gemeente. En natuurlijk baal ik daar enorm van. Door aangifte te doen en ervaringen te delen, kunnen we elkaar waarschuwen en voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van fraude.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief