Gemeente Almelo slachtoffer van zeer omvangrijke hack

De gemeente Almelo is het slachtoffer geworden van een hack. Daarbij is maar liefst 20 gigabyte aan data ontvreemd van het netwerk van Werkplein Twente. Dit is de organisatie die mensen helpt bij het vinden van werk. Daarom denkt de gemeente Almelo dat de gestolen data persoonsgegevens betreffen.

De gemeente vermoedt dat de hack met malware is gepleegd. De gegevens zouden vervolgens naar een niet nader bekende website zijn gestuurd. Bewijzen daarvoor zijn er echter niet.

Enorme hoeveelheid
Verantwoordelijk wethouder Javier Cornelissen: “De malware zelf is niet gevonden.” De hoeveelheid gestolen data, 20 gigabyte, is exceptioneel omvangrijk, erkent de wethouder. ”Dat is een enorme hoeveelheid,” aldus de wethouder. Over de motieven van de nog onbekende daders is nog niets bekend.

Autoriteit Persoonsgegevens
Gisteren, donderdag 8 september, is de gemeenteraad geïnformeerd over deze zaak. Ook de nabijgelegen gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Wierden zijn op de hoogte gebracht over de hack, omdat ze zijn aangesloten bij Werkplein Twente. Tevens is er bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gedaan. Een extern bureau onderzoekt momenteel de zaak in opdracht van de gemeente Almelo.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief