Gemeenten moeten e-mail beter beveiligen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten uiterlijk aan het eind van volgend jaar hun e-mailverkeer beter hebben beveiligd. Daartoe zullen gemeenten standaarden als starttls, dkim+spf en dnssec moeten implementeren. Dit is te lezen in zijn schriftelijke beantwoording van Kamervragen.

Deze Kamervragen werden gesteld, nadat het magazine Binnenlands Bestuur recentelijk constateerde dat het bij veel gemeenten slecht is gesteld met de beveiliging van e-mail.

Nationaal Beraad

Wanneer bovengenoemde standaarden zijn ge├»mplementeerd, zijn onder meer de domeinnamen van gemeenten beter beschermd, kan er een beveiligde verbinding worden opgezet en zijn gemeenten beter beveiligd tegen phishing en spam. Minister Plasterk schrijft in zijn reactie dat voor deze standaarden een adoptie-impuls is overeengekomen door het Nationaal Beraad: “Met het streefbeeld om de beveiligingsstandaarden die reeds op de pas-toe-of-leg-uit-lijst staan (tls, dkim+spf en dnssec) – daar waar van toepassing – uiterlijk eind 2017 te hebben ge├»mplementeerd.”.

Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD)
Voorts benadrukt de minister dat het vergroten van de bewustwording binnen gemeenten zeer belangrijk is. De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) zal gemeenten informeren over de standaarden dmarc, spf en dkim en de voordelen ervan. De IBD zal ook betrokken leveranciers van klantcontactcentra, hostingpartijen en providers van informatie voorzien over de te implementeren standaarden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief