Gerechtshof Amsterdam: gebruik Proctorio voldoet aan vereisten AVG

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag de surveillancesoftware Proctorio blijven inzetten bij online tentamens. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit onlangs in hoger beroep bepaald.

De studentenraden van de UvA en van de faculteit Economie hadden de rechter gevraagd om het gebruik van deze surveillancesoftware te verbieden.

AVG

De studentenraden vinden dat het verzamelen en verwerken van de gegevens verder gaat dan voor het doel noodzakelijk is. Het verzamelen en verwerken ervan is volgens hen in strijd met de beginselen van doelbinding en dataminimalisatie. De inzet van Proctorio bij online tentamens is niet overeenkomstig de AVG, aldus de studenten.

Coronamaatregelen

De rechter gaat hier echter niet in mee. Deze stelt dat het verzamelen en verwerken van de data niet verder gaat dan voor het doel noodzakelijk is. Ook is er geen sprake van verwerking van bijzondere persoonsgegevens, waaronder ras of religie. Het gebruik van Proctorio is conform de vereisten die de AVG hieraan stelt. De rechter voegt er nog aan toe dat de UvA vanwege de coronamaatregelen genoodzaakt is de surveillancesoftware te gebruiken.

Klik hier voor de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief