Identiteit getuigen via camerabeelden herleidbaar

Adressen van burgers die camerabeelden met politie delen, zijn soms herleidbaar via de online vonnissen die op Rechtspraak.nl zijn gepubliceerd. Nieuwszender BNR stelt dit op basis van eigen onderzoek.

Positie camera

Via Rechtspraak.nl, dat door de Raad voor de Rechtspraak wordt beheerd, is het mogelijk om de identiteit van getuigen te achterhalen. Via de zoekfunctie kunnen mensen relatief gemakkelijk vonnissen opsporen waar videodeurbellen in voorkomen. Deze vonnissen vermelden de positie van de camera, het merk van de deurbel en de namen van aangrenzende straten. De naam en het adres van de getuige zijn weliswaar digitaal ‘weggelakt’ maar er staan zoveel details in de uitspraak, dat te achterhalen is wat de locatie van de deurbelcamera is.

Anonimiseringsrichtlijnen

De Raad voor de Rechtspraak erkent de bevindingen. “Ontwikkelingen op het gebied van o.a. veiligheid, technologie en privacy werpen soms nieuwe dilemma’s op bij het anonimiseren van uitspraken”, aldus een woordvoerder. “Momenteel wordt in breder verband gekeken naar de impact van nieuwe technologische ontwikkelingen. Mogelijk zal dit leiden tot nieuwe aanpassingen van de anonimiseringsrichtlijnen.”

Klik hier voor de anonimiseringsrichtlijnen van de Rechtspraak.

Klik hier voor het bericht van BNR.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief