Gezichtsherkenning maakt fout: klant ten onrechte als winkeldief aangemerkt

De gezichtsherkenningstechnologie in een Britse Home Bargains-winkel heeft een klant ten onrechte als winkeldief bestempeld. Dat meldt de BBC.

Facewatch

Het slachtoffer zou al binnen een minuut nadat ze de discountretailer binnentrad, beschuldigd zijn. Haar tas werd doorzocht. Tevens kreeg ze te horen niet meer welkom te zijn bij alle winkels die van de gezichtsherkenningstechnologie van Facewatch gebruikmaken. Later liet Facewatch weten dat de vrouw ten onrechte was beschuldigd en dat er een fout was gemaakt.

Gezocht door politie

De BBC sprak met een man die eveneens ten onrechte werd aangehouden. Volgens de gezichtsherkenningstechnologie werd hij door de politie gezocht. Het slachtoffer werd twintig minuten vastgehouden en moest zijn vingerafdrukken afstaan. Pas nadat hij een kopie van zijn paspoort had afgegeven, mocht hij gaan.

Big Brother Watch

Volgens Big Brother Watch is het voor het eerst dat iemand in het Verenigd Koninkrijk zich uitspreekt nadat hij verkeerd is geïdentificeerd door gezichtsherkenning. De Britse campagneorganisatie voor burgerlijke vrijheden en privacy heeft inmiddels juridische stappen aangekondigd. Big Brother Watch wil dat het gebruik van gezichtsherkenning door politie en winkels stopt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief