Gezichtsscan in China bij afsluiten telefoonabonnement

Sinds deze week is het in China verplicht om een gezichtsscan te laten maken bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement. Telecomproviders kunnen op deze manier de identiteit van nieuwe klanten controleren.

Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie vermeldt de maatregel op zijn website. De Chinese overheid wil hiermee fraude en scams bestrijden, alsook het doorverkopen van simkaarten. Telecomprovider China Telecom gebruikt al sinds vorig jaar gezichtsherkenning om na te gaan of een gebruikte identiteitskaart bij een klant hoort.

Netwerkintegriteitssysteem

De registratie van echte namen moet een “netwerkintegriteitssysteem” bevorderen dat een “solide basis” vormt voor toezicht in cyberspace, licht het Chinese ministerie toe. Volgens de autoriteiten beschermt de regel de online rechten en belangen van burgers, onder andere tegen kwaadwillenden en telemarketeers. Telecombedrijven dienen voortaan via reclameposters en sms’jes aan klanten duidelijk te maken dat het niet is toegestaan om simkaarten door te verkopen.

Grote schaal

China werkt al jaren op grote schaal aan technologie voor gezichtsherkenning. Critici wijzen erop dat de overheid steeds meer informatie over burgers verzamelt, waaronder de bloedgroep en politieke overtuiging van burgers. Het negeren van een rood stoplicht leidt tot een boete per sms. Het gezicht van verkeersovertreders wordt ook op schermen in de buurt getoond, inclusief de naam en een gedeelte van het persoonsnummer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief