Ongeoorloofde inzage medische dossiers Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Een medewerker van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg heeft tientallen medische dossiers bekeken, zonder dat daar een reden voor was. Het Brabantse ziekenhuis heeft dit deze week bekendgemaakt.

Het ETZ ontdekte zelf de ongeoorloofde dossierinzage, omdat het controleert welke medewerkers een dossier hebben ingezien.

Datalek

“Uit zo’n controle is duidelijk geworden dat een van de medewerkers van het ETZ dossiers met medische gegevens heeft ingezien, zonder dat daar een gegronde reden voor was,” verklaart het ziekenhuis. Alle betrokken patiënten zijn door het ETZ over het datalek op de hoogte gesteld. Tevens is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. Tegen de medewerker zouden “passende maatregelen” zijn genomen.

HagaZiekenhuis

“Hiermee laat het ETZ ook aan andere medewerkers zien dat het verboden is om zonder goede reden patiëntendossiers in te zien,” schrijft het ziekenhuis in een verklaring. In juli legde de Autoriteit Persoonsgegevens het HagaZiekenhuis in Den Haag een boete van 460.000 euro op, vanwege de slechte beveiliging van medische dossiers. Dat ziekenhuis kwam vorig jaar in het nieuws, omdat tientallen medewerkers onrechtmatig het dossier van realityster Samantha de Jong, ook bekend onder de naam Barbie, hadden bekeken.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het ETZ over het datalek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief