Google bewaarde aantal wachtwoorden G suite in plaintext

Google heeft wachtwoorden van G Suite-gebruikers veertien jaar lang onversleuteld bewaard. Het bedrijf heeft dit onlangs zelf bekendgemaakt. Google heeft niet gezegd om hoeveel gebruikers het gaat.

G Suite, voorheen Google Apps for Work genaamd, is een zakelijke alles-in-een cloudoplossing met tools als Gmail, Documenten, Drive en Agenda.

Beveiligingsfout

Google noemt een beveiligingsfout als reden van de onversleutelde opslag. Hierdoor hadden kwaadwillenden de mogelijkheid om deze wachtwoorden in te zien als ze deze zouden stelen. Google zegt dat er geen bewijs is dat kwaadwillenden toegang hebben gehad tot de niet-geëncrypte wachtwoorden. Het bedrijf heeft gebruikers gevraagd om hun wachtwoord te wijzigen.

Facebook en Twitter

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in het nieuws komt, omdat het wachtwoorden onversleuteld heeft bewaard. Onlangs kwamen beveiligingsonderzoekers erachter dat Facebook hetzelfde deed met 200 miljoen tot 600 miljoen wachtwoorden. Ook Twitter sloeg tot mei 2018 de wachtwoorden van alle gebruikers op in plaintext.

Klik hier voor het blog van Google over het voorval.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief