Gemeentecomputers Baltimore al twee weken gegijzeld

Hackers gijzelen al twee weken de computers van de Amerikaanse gemeente Baltimore. Inwoners van de stad zijn hierdoor niet in staat om hun rekeningen en boetes te betalen.

In totaal zijn tienduizend overheidscomputers besmet met de gijzelsoftware. De hackers vragen 13 bitcoin aan losgeld: ongeveer 94.000 euro.

Geen toegang

De burgers van Baltimore hebben geen toegang meer tot websites van de gemeente om onder andere rekeningen voor water, belastingen en parkeerboetes te voldoen. Ambtenaren in de stad kunnen niet meer op hun eigen computers werken, zodat ze ook geen toegang meer hebben tot hun mailbox.

Deadlines

De criminelen hebben gedreigd met het verhogen van het losgeld als niet binnen vier dagen betaald zou worden. Als de gemeente niet binnen tien dagen het gevraagde losgeld zou voldoen, zouden de bestanden op de computers worden gewist. De gemeente weigert echter om op de eisen van de aanvallers in te gaan. Beide deadlines zijn verstreken. De gemeente probeert weer toegang tot de computers te krijgen. Volgens de burgemeester, Jack Young, dienen sommige computersystemen hiervoor geheel herbouwd te worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief