Google Chrome gaat groene slotje uitfaseren

De melding ‘Veilig’ zal vanaf september niet meer vertoond worden bij HTTPS-websites in Google Chrome. Op termijn zal ook het groene slotje verdwijnen. Google heeft al eerder laten weten de huidige veiligheidsindicatoren af te willen schaffen, maar had daar toen geen concrete details over gegeven.

Google wil geen ‘positieve beveiligingsindicatoren’ meer inzetten. Gebruikers krijgen in de toekomst alleen nog maar een waarschuwing te zien wanneer er iets niet in orde is.

Standaard veilig

“Gebruikers moeten kunnen verwachten dat het web standaard veilig is en ze worden gewaarschuwd wanneer er een probleem is,” verklaart Emily Schechter, productmanager Chrome Security. Wanneer in september van dit jaar Chrome 69 zal uitkomen, zal de melding ‘Veilig’ niet meer te zien zijn. Op den duur zal tevens het slotje verdwijnen.

Duidelijke rode waarschuwing

Google had al eerder de intentie om alle HTTP-sites standaard als ‘Onveilig’ aan te merken. Er waren echter te veel HTTP-sites om deze allemaal uit te rusten met een ’duidelijke rode waarschuwing’. Vanaf oktober 2018, wanneer Chrome 70 wordt geïntroduceerd, zal elke HTTP-site waar een gebruiker gegevens kan invoeren van deze waarschuwing zijn voorzien. Schechter: “We hopen dat deze aanpassingen voor een web zullen zorgen, dat standaard veilig is te gebruiken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief