Google krijgt 300.000 euro boete van Spaanse privacytoezichthouder

Google heeft van de Spaanse privacytoezichthouder Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) een boete gekregen van 300.000 euro. De overtreding dateert uit de periode 2008 – 2010. Google verzamelde toen heimelijk wifigegevens. De Spaanse krant El Pais heeft dit gisteren gepubliceerd.

Het scannen van wifinetwerken gebeurde tijdens het maken van foto’s met Google Street View Cars. Google deed dit om locaties van wifinetwerken te registreren.

“Fout”
Tijdens deze registratie werden echter ook gegevens verzameld die via niet-beveiligde netwerken werden verstuurd. Volgens Google zelf gebeurde dit onopzettelijk. Tegen El Pais verklaarde Google dat het verzamelen van de persoonsgegevens een “fout” was en dat het de opgelegde boete zal betalen.

Nederland
Ook in Nederland heeft Google zich schuldig gemaakt aan dergelijke praktijken en daarmee, volgens de Autoriteit persoonsgegevens (AP), niet conform de wet gehandeld. De AP heeft Google echter geen dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf het verzamelen van wifinetwerken heeft beëindigd. Vanaf 25 mei volgend jaar, wanneer de AVG in werking treedt, kunnen privacywaakhonden in de EU aanzienlijk hogere boetes opleggen: tot 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief