Google, Opera en Mozilla verwijderen Web of Trust

Net als Mozilla gaan Google en Opera de browserextensie Web of Trust (WOT) uit de officiële stores voor Google- en Opera-uitbreidingen halen. De browserextensie informeert gebruikers of een website al dan niet veilig is.

Onlangs maakte de Duitse televisie bekend dat Web of Trust geanonimiseerde surfgegevens verhandelt. Met deze gegevens is de originele gebruiker echter te achterhalen; helemaal niet zo anoniem dus…

Miljoenen gebruikers
Het bericht leidde tot veel kritische reacties, waardoor Google en Opera, net als Mozilla, nu tot dit besluit zijn gekomen. Van de Firefox-gebruikers hebben meer dan 870.000 mensen Web of Trust geïnstalleerd. In het geval van Chrome gaat het om 1,4 miljoen gebruikers. Opera registreert alleen het aantal keren dat de extensie wordt gedownload: dat was 2,8 miljoen keer. Volgens de website van WOT is de browserextensie in totaal al meer dan 140 miljoen keer gedownload.

Vertrouwen
Begin november hebben de ontwikkelaars van Web of Trust een reactie gegeven op het nieuws, waarin ze onder meer aangeven de zaak te zullen onderzoeken. Onlangs voegde Web of Trust daar iets concretere maatregelen aan toe: “We zullen de komende weken de aanpassingen aan Web of Trust doorvoeren die ervoor zullen zorgen dat we weer op het juiste pad komen,” aldus een verklaring op hun forum. Een aantal gebruikers is echter sceptisch: ze vinden dat er meer openheid moet komen over het systeem van WOT en over wat er met hun surfgegevens gebeurt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief