“Westen verslaafd aan massasurveillance”

Journalist Glenn Greenwald, die samen met Edward Snowden allerlei onthullingen naar buiten bracht, heeft gereageerd op drie nieuwe schandalen in Groot-Brittannië en Canada. Westerse overheden zijn volgens Greenwald verslaafd aan massasurveillance.

Een speciale Britse rechtbank oordeelde onlangs dat inlichtingendiensten illegaal, op grote schaal en gedurende een lange periode, grote hoeveelheden persoonlijke informatie van mensen hebben vergaard. In diezelfde periode kwam aan het licht dat Canadese inlichtingendiensten illegaal data opslaan. Deze diensten zouden ook gelogen hebben tegen rechters die toestemming geven voor inlichtingenprogramma’s.

Misstanden
Het derde schandaal heeft betrekking op de politie in Canada. Die zou zes journalisten gevolgd hebben, die bezig waren met een onderzoek naar misstanden bij de politie. Glenn Greenwald concludeert dat Snowden gelijk had en is zeer kritisch over de handelwijze van Westerse overheden.

Vrijheden aangetast
“Nu met elk nieuw onderzoek er meer bewijs bovenwater komt, blijkt dat de claims van Snowden steeds meer kloppen. Westerse functionarissen zijn inderdaad verslaafd aan onverantwoorde, geheimzinnige, onrechtmatige massasurveillancesystemen die zowel tegen hun eigen burgers als buitenlanders worden ingezet, en hoe meer dit soort systemen wortel schieten, hoe meer essentiële vrijheden worden aangetast,” aldus Greenwald.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief