Google versleutelt cloud opslag

Google heeft aangegeven dat alle data die in de Google Cloud service wordt opgeslagen standaard wordt versleuteld. Google zorgt voor het versleutelen van alle nieuwe data die naar deze opslag wordt weggeschreven. Alle data die nu al in deze opslag staat zal in de komende maanden versleuteld gaan worden.

Dave Barth, product manager bij Google schreef: “Indien klanten de eis hebben om gegevens versleuteld op te slaan dan is dit de geschikte functionaliteit. Zonder het gedoe en de risico’s van sleutelmanagement.” Het management van de sleutels wordt door Google uitgevoerd met strenge regels voor toegang inclusief de benodigde controles hierop.

Er wordt gebruik gemaakt van het 128-bit AES (Advanced Encryption Standard) algoritme. “Mocht je onvoldoende vertrouwen hebben in de beveiliging die Google biedt, dan kun je uiteraard zelf de data versleutelen voordat deze in de cloud wordt aangeboden.”, aldus Barth.

Sommige bronnen hebben aangegeven dat deze actie van Google te maken zou hebben met de recente onthullingen over de NSA. Google geeft aan dat dit niet het geval is. Google moet in principe voldoen aan de wet en is verplicht om formeel en goedgekeurde dataverzoeken van de geheime dienst op te volgen. De versleuteling biedt uiteraard wel bescherming tegen hackers die zich toegang zouden verschaffen tot de cloudservers van Google.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief